Esti aici : povesti personalizate // Pentru parinti // Sa radem impreuna, sa ne amuzam, sa construim o atmosfera vesela si lipsita de griji in jurul copilului !

Sa radem impreuna, sa ne amuzam, sa construim o atmosfera vesela si lipsita de griji in jurul copilului !


Sa radem impreuna, sa ne amuzam, sa construim o atmosfera vesela si lipsita de griji in jurul copilului !

Cu totii suntem stresati, obositi, ingrijorati, cateodata fara chef. Si de multe ori aducem acasa cu noi enervarea si problemele de la lucru. Copiii insa vor sa ne jucam impreuna, sa ne amuzam si sa uitam de griji. Ei inteleg cand suntem tristi si vor sa ne ajute sa trecem peste zilele grele. Trebuie sa recunoastem ca stiu exact ce sa faca si ce sa spuna, ca sa ne « lumineze ».

Ce am putea face ca sa destindem atmosfera dupa o zi lunga ? Iata cateva idei care functioneaza in familia noastra si care ne unesc :

1.       Fie tata, fie Bobo, fie Bobo si prietenii lui apar deghizati. Aici lista de posibilitati este uriasa : in pirati, in bebelusi,  in Spiderman, in Peter Pan, bucatarul Ratatouille, in clowni (vezi foto, in care Bobo apare cu Alex, prietenul lui, si mama acestuia, Gabi). Trebuie sa recunosc ca e una dintre optiunile noastre preferate pentru a rade.

 

2.       Imitam diverse personaje (miscari, gesturi) : o babuta, un ursulet grasut, un copil mofturos etc. De obicei legam imitarea de un comportament pe care nu-l agream la Bobo : abia se taraste dintr-un loc intr-altul, nu vrea sa manance ce are in farfurie, uita sa faca ce-l rugam. Niciodata nu o facem cu rautate, ci reusim sa-l amuzam si atunci sarcina neplacuta pare mai simpla.

 

 

3.       Imitam felul de a vorbi, expresiile faciale, rasul/plansul cuiva. Aseara, de exemplu, Bobo era nepoliticos cand i-am spus ca era timpul sa-si imbrace pijamaua  si-mi raspundea : « bla-bla-bla » si « bli-bli-bli ». Acest fel de a raspunde este inacceptabil. Puteam sa ma enervez si sa-l pun la colt sau, cu un mic efort din partea mea, sa raspund cu o gluma. Am ales sa rad cu el si am inceput sa ma prefac ranita la propriu de cuvintele lui, ca ma doare inima cum m-a lovit « bla-bla-bla » si « bli-bli-bli ». Am inceput amandoi sa radem, ne-am luptat un pic si apoi i-am facut observatia cuvenita : « Bobo, nu ai voie sa vorbesti asa cu mine. Sunt Mama, nu uita !  Acum, ia-ti pijamaua pe tine.»  Si gata, conflictul s-a stins.

 

4.       Ne uitam la un filmulet amuzant ,citim o poveste vesela sau ne jucam « Imparate, imparate, cati pasi imi dai ? » sau « Cald-rece ».

 

5.       Ne ascundem amandoi de tata cand auzim cheia in usa. Normal ca tata stie unde sa ne gaseasca, dar noi stam fara sa respiram dupa fotoliul din sufragerie, asteptand sa ne descopere. Iar tata e tot timpul surprins, ceea ce e magic.

 

Sa nu credeti ca reusim sa fim veseli si fericiti tot timpul. Cu toate acestea, incercam sa reactionam pozitiv de cat mai multe ori, indiferent de dispozitia si de starile noastre. Oricum, e mult mai bine sa facem acest efort, decat sa ramanem nervosi si agitati din cauza unor oameni sau lucruri care nu au nicio legatura cu familia noastra. In felul acesta, ii aratam copilului nostru ca el e important si ca lumea e un loc placut (totusi).

 

 

 « toate articolele ^ mergi sus


Care este parerea ta?