Esti aici : povesti personalizate // Pentru parinti // Inotul. La ce varsta sa incepem, ce invata copilul la orele de inot si cat sa insistam atunci cand copilul plange si vrea sa renunte?

Inotul. La ce varsta sa incepem, ce invata copilul la orele de inot si cat sa insistam atunci cand copilul plange si vrea sa renunte?


Inotul. La ce varsta sa incepem, ce invata copilul la orele de inot si cat sa insistam atunci cand copilul plange si vrea sa renunte?

Acum doua duminici ne-am dus la balaceala, la Do-Stil. O idee foarte inspirata! Afara era sufocant de cald, dar noi eram la adapost si ne distram de minune in apa placuta si curata.

Ce mandra am fost de Bobo! La inceput i-a fost un pic teama si a cerut pluta, dar in scurt timp si-a amintit ce a invatat si a inceput sa sara in bazin si sa inoate singur, atat cat stie el. Mai erau si alti copii, unii dintre ei cu aripioare, in bratele parintilor.  Bobo i-a facut sa zambeasca pe multi, cu ochelarii lui de protectie la ochi, cu  slipul simpatic, decorat cu Bob L’Eponge si cu bucuria irezistibila care insotea fiecare noua saritura in apa. „Vezi, ca baietelul asta sa faci si tu! Uite cat curaj are el si ce mic e!” Oricarui parinte i s-ar fi umplut inima de bucurie sa auda asta despre copilul lui!

Vazand ce mult ne-a placut si ce relaxanta a fost iesirea la balaceala,  duminica aceasta am perseverat. Ne-am dus la Szeged, la noul Aquapolis. Chiar a fost grozav! Ne-am obisnuit repede cu bazinele de acolo: unele cu „bulbuci”, un altul special pentru copii, toate cu apa la 32-34 de grade. Erau si bazine cu apa termala, dar acelea nu erau pentru noi. Atractia cea mai mare pentru grupul nostru a fost bazinul mare cu valuri, cu tobogane si cu pestera subacvatica. Bobo a stat practic in apa de cand am ajuns pana cand am plecat, cu o scurta pauza de masa. Fara nicio teama, ne chema el pe toboganele mari: tatal sau l-a insotit de zeci de ori in sus si-n jos, apoi am preluat si eu stafeta, sa-l las pe tata sa mai respire. Am avut cateva momente mai calme doar cand vremea s-a mai luminat afara si am putut iesi la bazinele in aer liber. Atunci Bobo si-a gasit un prieten de varsta lui cu care s-a jucat fara sa oboseasca, pana cand  a trebuit sa intrerupem noi scufundarile „delfinilor”.

Iata de ce credem ca a fost o decizie foarte buna sa-l ducem la inot cu putin timp inainte sa implineasca 3 ani, iarna trecuta, si sa nu renuntam, in ciuda lacrimilor care au curs cam o jumatate de an de cand a inceput. Gandindu-ma in retrospectiva, consider ca cel mai mare castig al lui e placerea pe care o simte atunci cand vine vorba despre apa si totala lui lipsa de teama. E adevarat ca nu se incumeta sa parcurga o distanta mare inot, e adevarat ca nu are o tehnica buna (practic stie doar sa sara in apa, sa inainteze inotand cu capul in apa, fara sa respire, si sa faca pluta pe fata si pe spate). Dar tot la fel de adevarat este ca abia asteapta sa mergem la bazin si ca s-a bucurat nespus de mult ca l-am inscris din nou la inot pentru vacanta care abia a inceput.

Mi-a fost si mie greu  sa-l duc la curs cand stiam ca-l las plangand ora de ora in bratele instructoarelor de la Beauty Center (Alexandra, Raluca si Gilly). La fel de greu era sa aud de la multi din jurul meu ca e iarna si ca  nu e bine sa-l duc la bazin cand e frig afara. De cate ori racea, auzeam din nou ca trebuie sa oprim inotul. Cu toate acestea, incetul cu incetul Bobo n-a mai plans cand mergeam la bazin, fiindca fetele au stiut sa-l atraga spre inot, jucandu-se cu el si cu micii lui colegi. Burtica lui de baietel de 3 ani a inceput sa mai scada, nici nu  a racit foarte mult iarna trecuta, iar in decembrie 2009 a participat la primul lui concurs de inot, organizat la Beauty Center, pentru a marca finalul cursului de toamna. Normal, toti copiii erau  foarte emotionati si speriati. Bazinul era inconjurat pe toate laturile de parinti, bunici, frati, iar Bobo saracutul de el se tot ascundea in spate, ca poate uita instructoarele de el si nu mai trebuie sa  arate ce stie. Mi-au dat lacrimile vazandu-l cum isi astepta randul, mic si singur, retras cat mai in spate...S-a descurcat la fel de bine ca si ceilalti sa-si faca cele doua latimi de bazin. Si cat de fericiti am fost cand a reusit sa strabata inot, la nici 4 ani,  distanta stabilita de instructoare!

Medalia pe care o poarta la gat e pretioasa atat pentru el, cat si pentru noi, dar nu pentru ca incununeaza o performanta, ci pentru ca Bobo al nostru e curajos, face sport cu placere si pentru ca arata inca o data ce rezultate poti obtine incurajand constant un copil si nerenuntand la prima dificultate.« toate articolele ^ mergi sus


Care este parerea ta?