Esti aici : povesti personalizate // Pentru parinti // Despre dinozauri, clasificari utile si surse de informare, ca sa tinem pasul cu copiii nostri

Despre dinozauri, clasificari utile si surse de informare, ca sa tinem pasul cu copiii nostri


Despre dinozauri, clasificari utile si surse de informare, ca sa tinem pasul cu copiii nostri

Generatia de baieti din care face parte si Bobo e teribil de pasionata de dinozauri, de dragoni si de rechini. Exista o multime de carti, de reviste, de programe de televiziune care incearca sa le ofere cat mai multa informatie, intr-un mod atragator si  adaptat varstei lor.

 

Partea cea mai complicata este ca trebuie si noi, ca parinti, sa tinem pasul cu aceasta avalansa de date. Iata cum am incercat eu sa-mi sistematizez cateva notiuni de baza, ca sa pot purta o conversatie cu baietelul meu…

1.       Ce a existat inaintea dinozaurilor (animale acvatice care au inceput sa se tarasca pe uscat, apoi s-au adaptat la viata in afara apei):

a. Pestii taratori (Eusthenopteron);

b. Amfibienii (Ichthyostega);

c. Reptilele, ex.: Euparkeria. Dinozaurii erau reptile.

2.       Dupa modul de hranire:

a.       Carnivori (cu gatul mai scurt, cu maxilare puternice, coada puternica). Ex.: Coelophysis , Tyrannosaurux Rex, Spinosaurus, Deinonychus. Cei doi dinozauri din mijlocul listei au un fan club urias in randul copiilor, practic toti copiii au auzit despre ei.

b.      Ierbivori (cu gatul lung, sa poata prinde frunzele din copacii inalti, dinti ascutiti, pentru a marunti plantele, picioare lungi, pentru a fugi din calea dinozaurilor carnivori). Ex.: Plateusaurus, Heterodontosaurus, Diplodocus.

3.       Dupa dimensiune:

a.       Gigantici (Diplodocus, lung cat doua autobuze puse cap la cap si greu cat doi elefanti, Supersaurus, Brachiosaurus, Ultrasaurus).

b.      Mici (Composognathus, cat o pisica).

4.       Dupa modul de aparare:

a.       Cu coarne (Triceratops);

b.      Cu “armura” (ierbivore cu platosa de aparare, ex.: Polacanthus)

c.       Stegozaurii (Stegosaurus, Kentrosaurus): cu cap mic, bot cu cioc, cu placi osoase inalte incastrate pe spate si cu tepi pe coada.

5.       Inmultirea: prin oua depuse in cuiburi de nisip. Ouale aveau dimensiunea palmei unui adult.

6.       Sfarsitul dinozaurilor: posibil din cauza unui meteorit gigantic cazut pe Pamant.

Bibliografie:

1.       Dinozaurii, de Susan Mayes, aparuta la Editura Teora in 2007, 12 RON.

2.       Citesc despre dinozauri, aparuta la Editura Girasol in 2009, 16 RON. O carte cu pictograme si abtibilduri.

3.       Oare de ce…Triceratops avea coarne si alte intrebari despre dinozauri, aparuta la Edituta Teora in 2008, 7,29 RON.

4.       Expozitia itineranta despre dinozauri-simpla si utila pentru copii. Noi am vizitat-o in Timisoara in 2008 (vezi foto).

5.       Cursul de vara oferit de FasTracKids, dedicat in intregime dinozaurilor. Inca ii suntem datori lui Bobo acest modul…

6.       Un program pe Minimax, despre care trebuie sa ma mai informez.

 

Despre rechini vom vorbi cu alta ocazie, dinozaurii fiind prea importanti ca sa nu le acordam intreaga noastra atentie in acest articol.« toate articolele ^ mergi sus


Care este parerea ta?