Esti aici : povesti personalizate // Pentru parinti // Deprinderi de igiena. Olita si cand sa scoatem scutecele. De ce atata stress ?

Deprinderi de igiena. Olita si cand sa scoatem scutecele. De ce atata stress ?


Deprinderi de igiena. Olita si cand sa scoatem scutecele. De ce atata stress ?

Legat de scutece, noi am decis sa nu acumulam stress. Cartea care ne-a ghidat si acum a fost « Cresterea copilului de la 0-6 ani, de Anne Bachus. Contrar metodelor obisnuite, am preferat sa ne concentram pe joaca, pe iesirile in parc, pe invatarea limbajului, pe mesele sanatoase si sa nu pierdem timp cu statul la olita de la 5-6 luni. Igiena personala cere o maturitate a sistemului neuro-muscular, pe care un copil nu o dobandeste pana in jurul varstei de 2 ani.

Asa se face ca Bobo a purtat scutece, ziua, pana pe la 2 ani si jumatate si pana la 4 ani si jumatate noaptea. Olita a fost un obiect neimportant  si putin folosit la noi acasa. Din nou ii suntem recunoscatori doamnei Melania de la Children’s Care Center, care a avut rabdarea de a-i pune pe olite pe toti copiii din grupa ei, de a le distrage atentia cu jocuri si de a le canta in timpul acesta.

La somnul de pranz i-am mai pus scutece lui Bobo pana dupa 3 ani, cand a venit la gradinita de stat. Noaptea insa i-am scos scutecul abia acum 3 saptamani. E adevarat ca am reluat cartea Annei Bachus, sa vad pe la ce varsta ar trebui sa treaca noptile cu bine. La 4 ani si jumatate inca nu trebuie sa ne ingrijoram, dar e momentul sa-l pregatim pe copil pentru renuntarea definitiva la scutece. Unii copii dorm mai profund si nu se trezesc pentru a merge la toaleta, altii au, pur si simplu, vezica mai mica. Am inceput prin a nu-i mai da sa bea seara, fara insa a-l priva de lichide peste zi si prin a-i lasa o veioza aprinsa in camera lui.

Nu mi s-a parut intelept sa-l trezim pe Bobo din 3 in 3 ore, pentru a-l duce la baie.  In felul acesta, am fi luat asupra noastra responsabilitatea pentru nevoile lui.

Spre surprinderea noastra, desi « accidentele de pipi » sunt inca dese, Bobo se trezeste totusi noaptea, chiar daca…sa-si schimbe pijamaua uda. Iar noi il incurajam foarte mult si-l laudam cu entuziasm cand noptile trec cu bine.

Stiu ca multi parinti rezolva mai repede « problema scutecelor », punand copilul la olita odata ce acesta poate sta in fundulet. Eu ma felicit ca n-am facut asta si, in plus, ca am uitat olita acasa in concediul cand Bobo avea 2 ani si jumatate. Neavand incotro, copilul nostru a invatat sa foloseasca direct toaleta, spre binele nostru, al tuturor.

Sunt convinsa ca multi parinti nu vor fi de acord cu mine, dar pot spune ca timpul pe care l-am economisit nestand la olita minute in sir, l-am umplut bine cu veselie.

In episodul urmator vom vorbi despre taiatul unghiilor, tuns, dus si spalatul pe cap.« toate articolele ^ mergi sus


Care este parerea ta?