Esti aici : povesti personalizate // Pentru parinti // Beneficiati de toate avantajele cititului cu voce tare pentru copii

Beneficiati de toate avantajele cititului cu voce tare pentru copii


Beneficiati de toate avantajele cititului cu voce tare pentru copii

Puterea a 20 de minute/zi!

Haideti sa aruncam impreuna o privire la puterea a 20 de minute/zi de citit cu voce tare copiilor vostri.

Intai de toate, de ce 20 de minute? Cel mai important motiv se rezuma la urmatoarele: 20 de minute/zi este un interval de timp rezonabil, mai ales cand vorbim de 20 de minute cumulate. Nu trebuie sa fie o perioada compacta pentru a beneficia de toate avantajele cititului cu voce tare. A le citi zilnic copiilor o perioada mai indelungata este, probabil, nerealist pentru multi parinti ale caror vieti sunt atat de tumultuoase si de pline de obligatii.

Chiar daca cele 20 de minute zilnice ar trebui sa fie scopul nostru, nu va trebui sa simtim constrangerea ceasului cand vorbim despre lectura cu voce tare. Sunt zile cand avem mai mult timp sau cand lectura ne prinde intr-o dispozitie excelenta. Cititi mai mult in astfel de zile. Pe de alta parte, sunt zile cand chiar 20 de minute, echivalentul a 2 pana la 4 povestioare, in functie de varsta, vor fi o misiune dificila. În aceste zile, cititi cat puteti si relaxati-va, pentru ca veti recupera cu alta ocazie timpul pierdut.

Ca sa intelegem mai bine cat de multe pot obtine copiii vostri in doar 20 de minute de citit/zi, trebuie sa privim situatia in general. Concret, acest lucru inseamna timpul cumulat de lectura in toti anii care preced varsta de 6 ani. În general, copiii incep scoala la 6 ani, deci vom analiza puterea celor 20 de minute/zi de la nastere pana la 6 ani.


20 minute x 30 zile = 600 minute sau 10 ore/luna
10 ore x 12 luni = 120 ore/an
120 ore x 6 ani = 720 ore/6 ani

 

Anul scolar, in general, are 180 de zile. Fiecare zi este compusa din 4 ore de instruire. Cu usurinta, 25% din timpul de instruire se iroseste cu teme administrative, probleme de comportament si alte subiecte extra-curiculare. Ceea ce ne duce la doar 3 ore de instruire intr-o zi obisnuita de scoala.


3 ore x 180 zile = 540 ore in total/an scolar

 

Haideti sa ne gandim acum la perioada cand erati la scoala. De cate ori nu vi s-a intamplat sa visati cu ochii deschisi sau sa nu fiti atenti? Cate zile ati absentat de la scoala, din diverse motive? Probabil destul de multe. S-ar putea, deci, sa fi fost 540 de ore de instruire/an scolar, dar cele de "invatare reala" sa fi fost semnificativ mai putine.

Sa comparam acum aceasta situatie cu puterea celor 20 de minute de citit prescolarului vostru. Daca ii cititi 20 de minute/zi copilului in toti anii care preced inceperea scolii, ii veti asigura 720 de ore de instruire. Comparand cifrele, 720 de ore obtinute din cele cate 20 de minute/zi, inseamna mai multe ore decat cele 540 de ore de instruire dintr-un an scolar.

Cu toate acestea, adevarata "putere" si adevaratele avantaje ale cititului cu voce tare se observa atunci cand calculam timpul total de invatare. Cu usurinta putem vedea ca cele 720 de ore cumulate din cititul timp de 20 de minute/zi reprezinta 100 % timp real de invatare, petrecut cu placere de un copil interesat, motivat, implicat, intr-un mediu plin de iubire si de acceptare.

Comparati afirmatia de mai sus cu mediul scolar. Este cu adevarat copilul interest si implicat? Probabil ca este o concluzie corecta sa spunem ca "timpul real de invatare" intr-un an scolar este semnificativ sub 100%, chiar daca este dificil sa estimam adevarata sa valoare.

 

Exista o "putere" adevarata in lectura si o mica investitie de 20 de minute/zi pentru fiecare copil va aduce beneficii educationale majore!

 

Traducerea si adaptarea: Simona Gouraud
Sursa: Little Ones Reading Resource« toate articolele ^ mergi sus


Care este parerea ta?